Thursday, 10 June 2010

Kontena 9 June 2010


Gambar daripada Lubna FB. Tq.

Alhamdullilah X100. Dgn izinNya, saya sekeluarga dipertemukan dgn keluarga Lancaster. Semua brg telah selamat diangkat. Terima kasih tidak terhingga. Jasa keluarga Lancaster. Tidak akan kami lupakan. Moga Allah swt memberkati semua pertolongan direct dan indirect. Moga Allah swt memberikan yg terbaik buat semua dunia dan akhirat.aamin. Love you all-lillahitaala. [Azrina]

sabda nabi Muhammad SAW,

"Barang siapa yang meringankan beban orang mukmin di dunia, maka nanti pada hari kiamat Allah akan meringankan beban darinya beban-beban hari kiamat".

Alhamdullilah, praise due to Allah swt. Semua barang kami serta 2 family lain telah selamat berada di dalam kontena. Ramai yg sudi menolong tidak kira yg tua atau muda, yg bujang atau bekeluarga. Itulah ikatan silaturahim yg lahir dari zat Allah swt Rahman dan Rahim yg mudahan sentiasa mengalir dalam diri kita. Nikmat Allah swt yg tidak boleh didustakan.

Ibu just nak note down few tips bits here and there. Mungkin boleh dijadikan panduan dan pelajaran serta iktibar buat semua. Insyallah.


Before the 'hari kejadian'
1) If you dah jangka bila nak balik atau apa sahaja berkat petunjuk dari Allah swt, maka, mulalah berkemas.

2) Start with barang kaca spt pinggan mangkuk yg tidak pakai, crystal, atau apa sahaja deko yg berkaitan dgn kaca.

3) balut dengan baik serta kemas dan masukkan dalam kotak yg tidak besar. Guna kotak yg tebal dan tahan lasak spt kotak printer, atau komputer.

4) Pastikan kotak tidak bergoyang dan mampat apabila barangan sudah masuk kotak. Kalau tidak mampat, perlulah mampatkan dgn masukkan kain baju yg tidak dipakai atau old newspaper.

5) Sambil balut, berdoalah kpd Allah swt agar barang sentiasa di dalam peliharaannya jika ianya baik utk kita. Insyallah. Atau berzikir kpd Allah swt.

6) Kotak-kotak kecil ni kalau boleh ambil bebanyak.

7) Then , sort baju anak2 atau kita. Mana yg masih okay dsbnya.

8) Jika rasa elok dan tak muat dan niat nak bagi kpd org miskin di Malaysia-saudara mara yg daif maka moleklah dikotakkan juga baju2 tersebut.

9) Then, buku-buku anak, cerita , dan yg berkaitan dgn buku. Juga kotak yg tidak besar. Sebab buku pun berat juga.

10) Jika bulan/hari makin hampir maka eloklah dibuat jadual , apa yg perlu disiapkan
pd hari tersebut.

11) Mmg kita rasa penat, tapi kuatkan hati dan pergantungan kpd Allah swt. Insyallah, hati kita akan tenang dan dapat buat proses bungkus dgn baik.

12) Jgn sangka buruk jika tiada yg dapat membantu.

13) Jika ada yg ingin membantu, tapi tuan rumah cakap okay dan tidak apa, heheheh itu semua bohong semata. Sebab kekadang tuan rumah sudah blur dan tak tau apa yg perlu dibuat. Mungkin tuan rumah tidak mahu menyusahkan kawan-kawan tetapi jika anda datang juga dan turut beri bantuan, sememangnya tuan rumah akan merasa syukur sangat2. Itulah berkat doa dan pergantungan kita kpd Allah swt.

14) Beberapa hari atau sebulan sebelum kontena datang, bermesyuaratlah dengan kawan-kawan berkenaan siapa yg boleh bantu memasak makanan sebagai tanda terima kasih kpd yg datang membantu. Sebab sememangnya pd hari kejadian, kita dah tak boleh nak fikir apa dah sebab sudah exhausted minda dan badan. Lantiklah ketua chef. Insyallah memang mudah. Bincanglah apa yg perlu dimasak, tuan rumah belikan bahan mentah dan minta tolong kawan-kawan gotong-royong menyediakan juadah.

15) Lelaki pula perlu bermesyuarat atau melantik di kalangan mereka yg pakar dan mahir dengan keadaan kontena. Ini dapat membantu mempercepatkan proses perpindahan dan penyusunan barang-barang di dalam kontena. Sebab pd hari kejadian tuan rumah akan ke hulu dan kehilir. Sama juga dgn isteri tuan rumah sudah penat fizikal dan mental.

16) Jika byk kotak kecil, boleh juga disatukan kotak-kotak kecil ke dalam kotak besar.

17) Jika ada perabot, balutlah dengan duvet/selimut/sarung duvet dsbnya. Kalau perabot byk maka perlu ada byk bahan-bahan tersebut. Perlu ada cling film. Insyallah, jika izin Allah swt, barang kita selamat maka selamatlah ia.

17a) Labellah semua kotak dengan numbering sistem serta rekodkan di dalam kertas/buku nota anda. Cth kotak 1 = pinggan portmerion utk mak mertua, Kotak 2 = buku agama dsbnya. Kalu rajin buat 2 salinan, 1 salinan yg complete dan detail utk tuan rumah dan 1 salinan yg general utk kastam/pal shipping. Label juga dengan nama dan alamat lengkap tuan rumah.

18) Seminggu sebelum hari kejadian, jika ada jiran atau kawan-kawan yg baik hati bolehlah menghantar makanan kpd tuan rumah. Ini kerana tuan rumah dah tak kuasa nak masak. Jadi dgn adanya makanan, kuranglah sedikit rasa pressure tuan rumah. Sebab di sini bukan macam Malaysia boleh beli kat depan taman rumah kita sahaja. Jadi ingatan
anda dengan menghulur makanan, memang mengurangkan beban tuan rumah. Ini pun bolehlah buat mesyuarat atau atas dasar ikhlas kawan-kawan menghantar makanan kpd tuan rumah.

19) Sentiasa solat hajat dan bermunajat kpd Allah swt agar semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan. Jika ada kesulitan pun , kita doa agar kita sabar dan redho dgn segala ujian yg datang. Turut berdoa agar yg datang membantu sihat selepas proses angkut barang.

20) Pd hari kejadian, lebih ramai datang, maka insyallah mudahlah urusan kita. Kita dengarlah sahaja arahan person-in-charge, jika ada yg tak kena kita suarakan hanya kpd person-in-charge , insyallah person-in-charge boleh menerimanya.(person-in-charge tidak semestinya tuan rumah , may be somebody who is knowledgeable utk handle container).

21) Last but not least, buatlah doa selamat apabila semua barang telah selamat masuk kontena. Mudahan semua nya selamat dengan izin Allah swt jua. Apa yg terjadi , kita perlu menerima dengan sabar dan redho. Kalu ada yg pecah atau patah, tidaklah kita menyalahkan sesiapa, itu maknanya bukan rezeki kita dan adalah hikmah disebalik kejadian.

Harapnya , tip-tip ini dapat mebantu sedikit sebanyak urusan kawan-kawan nanti. Insyallah. Nota ini dibuat berdasarkan pengalaman diri sendiri dan melalui observation kawan-kawan lain.

Nota ini terpulang kpd masing-masing utk menggunakanya. Yang terbaik itu semestinya dari Allah swt yg lemah dan lalai datangnya dari diri saya sendiri.

Yang paling penting bantuan yg dihulurkan tidak kira dlm bentuk apa sekalipun(doa, tenaga, masa, telefon, email, FB,) mestilah utk mendapatkan redho Allah swt.

Boleh rujuk link ini megenai : Kenapa kita membantu orang lain?

Mohon maaf jika ada salah bahasa. Minta email kpd saya jika ada yg perlu ditambah.

Moga ianya bermanfaat.

No comments:

Post a Comment