Sunday, 15 August 2010

Ramadhan Mubarak 1431-2010

Alhamdullilah,

Ramadhan datang lagi. Telah 1 bulan lebih kami kembali ke bumi Malaysia setelah 6 tahun berkelana di bumi Inggeris. Allahuakhbar....rindu datang menerjah - merindui Lancaster dalam diam .....rindu Ramadhan yang serba sederhana, rindu Ramadhan yang indah di bumi Lancaster.

Moga lipatan sejarah ini tetap terpahat kerana terlalu banyak yang sentiasa dikenang dan dirindui.

Ukuhuwah
Terjemahan maksud sebenar kehidupan melalui perjalanan Phd
Kematian
Kesabaran
Berusaha menjadi insan yang lebih baik.....

Indahnya. Alhamdullilah.

Kini, di sini mencari dan cuba menanamkan apa yang baik di sana.
Sukar mungkin..tapi itulah ujian....
Apa tujuan kita untuk hidup?

Masih banyak yang perlu diteruskan dan diusahakan.
Merasa cemburu dengan orang-orang yang rehatnya cuma di alam barzakh...

Moga Allah swt berikan kekuatan, kesabaran serta rahmah dan kasihNnya buat diri hamba yang serba lemah ini.

Ingin sekali ku coretkan suka duka perjalana Phd ini di sini agar menjadi pedoman oarnag lain. Tidak semuanya indah tetapi melaluinya ku mempelajari banyak makna hidup yang Allah ajarkan.

Cukuplah di sini dulu.

Insyallah, kuatkan azam, tingkatkan amalan di Ramadhan ini, kerana tidak pasti sama ada bertemu atau tidak di Ramadhan akan datang.

Ku akhiri dengan doa dari Semanis Kurma(doa memohon rahmat dari Allah swt):وَوَصَّيۡنَا ٱلۡإِنسَـٰنَ بِوَٲلِدَيۡهِ إِحۡسَـٰنًا‌ۖ حَمَلَتۡهُ أُمُّهُ ۥ كُرۡهً۬ا وَوَضَعَتۡهُ كُرۡهً۬ا‌ۖ وَحَمۡلُهُ ۥ وَفِصَـٰلُهُ ۥ ثَلَـٰثُونَ شَہۡرًا‌ۚ حَتَّىٰٓ إِذَا بَلَغَ أَشُدَّهُ ۥ وَبَلَغَ أَرۡبَعِينَ سَنَةً۬ قَالَ رَبِّ أَوۡزِعۡنِىٓ أَنۡ أَشۡكُرَ نِعۡمَتَكَ ٱلَّتِىٓ أَنۡعَمۡتَ عَلَىَّ وَعَلَىٰ وَٲلِدَىَّ وَأَنۡ أَعۡمَلَ صَـٰلِحً۬ا تَرۡضَٮٰهُ وَأَصۡلِحۡ لِى فِى ذُرِّيَّتِىٓ‌ۖ إِنِّى تُبۡتُ إِلَيۡكَ وَإِنِّى مِنَ ٱلۡمُسۡلِمِينَ (١٥)


Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah. Sedang tempoh mengandungnya berserta dengan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa tiga puluh bulan. Setelah dia besar sampai ke peringkat dewasa yang sempurna kekuatannya dan sampai ke peringkat umur empat puluh tahun, berdoalah dia dengan berkata: Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu). / (15)

My Lord! Arouse me that I may give thanks for the favour wherewith Thou hast favoured me and my parents, and that I may do right acceptable unto Thee. And be gracious unto me in the matter of my seed. Lo! I have turned unto Thee repentant, and lo! I am of those who surrender (unto Thee). (Surah Al Ahqaaf:15)

No comments:

Post a Comment